KLASYCZNE METODY – Warsztaty Baristyczne

KLASYCZNE METODY

HOME BARISTA - Czyli jak przygotować kawę w domu

Klasyczne alternatywne metody parzenia kawy

Jest to warsztat dodatkowy dla absolwentów naszego kursu baristycznego zgłębiający szczegółowo klasyczne metody alternatywne parzenia kawy takie jak Aeropress, Chemex, Drip, French Press czy Kawiarka.

Warsztat to w 100% zajęcia praktyczne prowadzone w małych grupach, często nawet indywidualnie.

Czas trwania 4-6 godzin.
Cena: 250 zł

Cena obejmuje wszelkie elementy warsztatów, jak i również materiały szkoleniowe i dyplom uczestnictwa.

Co to są metody alternatywne? To techniki parzenia kawy początkowo głównie domowe stanowiące doskonałą alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego i napojów na bazie espresso.

Program warsztatów:

  1. Omówienie akcesoriów: Aeropress, Chemex, Drip, French Press, Kawiarka, młynki, wagi, czajnik, dzbanki, filtry, termometr, filiżanki.
  2. Czynniki wpływające na smak naparu w konkretnych technikach
  3. Grubość mielenia – jak dobrać
  4. Temperatura wody
  5. Doza, gramatura w konkretnych technikach
  6. Czas parzenia
  7. Stopień wypalenia ziaren
  8. Gatunek ziarna
  9. Kawowe terroir – miejsce pochodzenia ziarna
  10. Prezentacja poszczególnych technik parzenia kawy wraz z historią
  11. Aeropress
  12. Chemex
  13. Drip
  14. French Press
  15. Kawiarka (Moka, Kafetiera, Makinetka)
  16. Samodzielne ćwiczenia  pod okiem instruktora. Każdy uczestnik zaparzy własny napar we wszystkich technikach.
  17. Degustacja i testowanie przygotowanych kaw przy użyciu różnych metod i różnych parametrów.
  18. Wręczenie dyplomów.

Każdy uczestnik warsztatów dowie się:

  1. Jak wypić w domu pyszną kawę nie wydając fortuny na sprzęt?
  2. Czym kierować się przy wyborze poszczególnych sprzętów?
  3. Jakie są cechy charakterystyczne naparów w poszczególnych technikach?
  4. Czy w warunkach domowych niezbędne jest kupowanie wielu drogich i specjalistycznych narzędzi?
  5. Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
  6. Czym kierować się przy wyborze młynka do domu?
  7. Jakie znaczenie ma odpowiednia grubość mielenia ziarna?
  8. Jakiej wody używać?
  9. Gdzie i jaką kawę kupować?
  10. Czy kawa bez mleka i cukru może być pyszna, słodka, delikatna i aromatyczna?

Po warsztatach każdy uczestnik nie tylko będzie potrafił przygotować pyszną kawę na profesjonalnym sprzęcie w kawiarni, ale również w warunkach domowych dzięki wiedzy z warsztatów każdy dzień od teraz będzie zaczynał się filiżanką najlepszego naparu prosto z własnej kuchni! 🙂

Zapraszamy również na Profesjonalny Kurs Baristyczny