NIECODZIENNE METODY – Warsztaty Baristyczne Gdańsk – Trójmiasto

NIECODZIENNE METODY

HOME BARISTA - Czyli jak przygotować kawę w domu

Niecodzienne alternatywne metody parzenia kawy
Jest to warsztat dodatkowy dla absolwentów naszego kursu baristycznego zgłębiający szczegółowo niecodzienne metody alternatywne parzenia kawy takie jak Alto Air, American Press, Cezve, Phin czy Slowpresso.

Warsztat to w 100% zajęcia praktyczne prowadzone w małych grupach, często nawet indywidualnie.

Czas trwania 4-6 godzin.
Cena: 390 zł

Cena obejmuje wszelkie elementy warsztatów, jak i również materiały szkoleniowe i dyplom uczestnictwa.

Program warsztatów:

  1. Omówienie akcesoriów: Alto Air, American Press, Cezve, Phin, Slowpresso, młynki, wagi, czajnik, dzbanki, filtry, termometr, filiżanki
  2. Czynniki wpływające na smak naparu w konkretnych technikach
  3. Grubość mielenia – jak dobrać
  4. Temperatura wody
  5. Doza, gramatura w konkretnych technikach
  6. Czas parzenia
  7. Stopień wypalenia ziaren
  8. Gatunek ziarna
  9. Kawowe terroir – miejsce pochodzenia ziarna
  10. Prezentacja poszczególnych technik parzenia kawy wraz z historią
  11. Alto air
  12. American Press
  13. Cezve – kawa po turecku
  14. Phin
  15. Slowpresso
  16. Samodzielne ćwiczenia  pod okiem instruktora. Każdy uczestnik zaparzy własny napar we wszystkich technikach
  17. Degustacja i testowanie przygotowanych kaw przy użyciu różnych metod i różnych parametrów.
  18. Wręczenie dyplomów.

Każdy uczestnik warsztatów dowie się:

  1. Jak wypić w domu pyszną kawę nie wydając fortuny na sprzęt?
  2. Czym kierować się przy wyborze poszczególnych sprzętów?
  3. Jakie są cechy charakterystyczne naparów w poszczególnych technikach?
  4. Czy w warunkach domowych niezbędne jest kupowanie wielu drogich i specjalistycznych narzędzi?
  5. Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
  6. Czym kierować się przy wyborze młynka do domu?
  7. Jakie znaczenie ma odpowiednia grubość mielenia ziarna?
  8. Jakiej wody używać?
  9. Gdzie i jaką kawę kupować?
  10. Czy kawa bez mleka i cukru może być pyszna, słodka, delikatna i aromatyczna?

Po warsztatach każdy uczestnik nie tylko będzie potrafił przygotować pyszną kawę na profesjonalnym sprzęcie w kawiarni, ale również w warunkach domowych.

Zapraszamy również na Profesjonalny Kurs Baristyczny